Reklam Alanı

Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite adımları ve küresel piyasalardaki iyimser havanın etkisiyle dolar/TL'de geçen hafta başlayan aşağı hareket bugün de devam etti.

Bu sabah 3.55'li seviyelerde olan dolar/TL kapanış saatine doğru 3.5283'e kadar gerileyerek bu yılın en düşük seviyesini gördü.

Bu arada piyasalar yarın yurtiçinde açıklanacak enflasyon verileri ile ABD Merkez Bankası'nın faiz kararını bekliyor.

Enflasyonun yüksek seyrini sürdürmesi halinde TCMB'nin de sıkılaştırmaya devam etmesi, bunun da TL'yi desteklemesi bekleniyor.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yıllık olarak en yüksek seviyesine geleceği öngörülen nisan ayında medyan bazında bir önceki aya göre yüzde 1.3 artması bekleniyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya geçen haftaki enflasyon raporu toplantısında 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken, dalgalı bir seyir yaşanacağını belirttiği enflasyonda, dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklandıklarını, görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerinin altını çizdi.

TCMB'nin PPK toplantısında gerçekleştirdiği beklentilerinin üzerinde sıkılaştırma adımı TL'deki değer kazancının başlamasını tetikleyen etken olmuştu. TCMB önce GLP faizinde artışa giderken ardından bu artışın bir kısmını perşembe günü itibarıyla likidite politikasına da yansıttı.

TCMB PPK'da Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını beklentilerin ötesinde bir adımla 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltmişti.

Döviz ihalesine 3 katı talep

Cuma günü yüzde 11.80 seviyesinde oluşan ve TCMB'nin likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin bugün de benzer seviyelerde oluşması bekleniyor.

Öte yandan TCMB bugün düzenlediği, bankacılar arasında swap olarak da tanımlanan TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1 hafta vadede 1.25 milyar dolar verirken, teklif 3.47 milyar dolar oldu.

Bugün ihaleye tutarın yaklaşık 3 katı teklif gelirken, bir bankacı, "TCMB'nin uyguladığı TL faizi, Londra swap piyasasındaki TL faizinden 125 baz puan civarında daha fazla. Bu da bankaların Londra'dan sağladığı TL'yi TCMB'ye vererek arbitraj yapmasını sağladı" dedi.

GLP faiz oranının artırılması ardından TCMB swap ihalelerinde de TL faizini 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e çekmişti. İhalelerde dolar faiz oranı ise yüzde 1 seviyesinde bulunuyor.

Kapanış saatine doğru 3,53'ün altına indi

Bu sabah saat 09.03'te 3.5503 seviyesinde olan dolar/TL, kapanış saatine doğru 3.5283 seviyesine kadar indi.

Aynı saatte 3.8776 seviyesindeki euro/TL ise kapanışa doğru en düşük 3.8461 seviyesini gördü.