Reklam Alanı

Merkel'in Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi, iki lider arasında iki yıl aradan sonra yapılacak ilk görüşme oldu. Görüşmede Suriye'deki savaş ortamının yanı sıra Ukrayna krizi ve Temmuz ayında Hamburg'da yapılması planlanan G20 Zirvesi de gündeme geldi. Soçi'deki devlet başkanlığı konutunda Merkel'i ağarlayan Putin, görüşmenin basına açık kısmında "Ziyaretinizden, iki ilişkilerimiz ve Ukrayna ile Suriye gibi problemli noktaları konuşmak için yararlanmak istiyorum" dedi.

Merkel ise Putin'le yapacağı görüşmede Ukrayna, Suriye ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra ikili ilişkileri de ele almak istediğini söyledi. Merkel, 'Rusya'nın önemli bir ortağı olduğu' G20 içerisindeki durumu gündeme getirmek istediğini de kaydetti. G20 liderler zirvesi temmuz ayında Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenecek.

Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in ziyareti öncesi yaptığı açıklamada hükümetin amacının "Rusya'yı olabildiğince yapıcı çözümlere dahil etmek" olduğunu söyledi. Almanya Dış Politikalar Derneği'nden Stefan Meister de "Angela Merkel Rusya'ya giden tek kişi değil. Dışişleri Bakanı'nın da görüşmeleri oldu ve Cumhurbaşkanı Steinmeier de Rus yetkililerle görüşmeler planlıyor. Bana öyle geliyor ki, Almanya'nın halihazırdaki politikası Rusya ile diyaloğa girmek yönünde" değerlendirmesini yaptı.

Putin ve Merkel, uluslararası zirvelerde karşılaşsalar bile Mayıs 2015'ten beri resmi ikili bir görüşme gerçekleştirmemişti. Merkel'in Mayıs 2015'teki Rusya ziyaretiyse, Sovyet ordusunun İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi güçlerini yenilgiye uğratmasının 70. yıldönümünün kutlandığı bir döneme denk gelmişti.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2007 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yaptığı görüşmede Merkel'in köpek korkusu nedeniyle Almanya Başbakanı tedirgin olmuştu.