Reklam Alanı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı M. A. Yekta Saraç, yükseköğretim kurumlarında halihazırda bulunan engelli öğrenci sayısının 13 bin 655 olduğunu belirterek, daha çok engelli bireye üniversitede okuma imkanı sunmak istediklerini kaydetti.
2016-2017 eğitim öğretim yılını yükseköğretimdeki engelli bireyler için "Engelsiz Erişim" yılı olarak kabul eden YÖK tarafından, yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekanlara erişimleri konusunda farkındalık oluşturmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla "Engelsiz Erişim Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştayda üniversitelerdeki engelli öğrencilerin mekansal ulaşılabilirlik konusu ele alındı. Yükseköğretim kurumlarının, engelli bireyler için fiziksel ulaşılabilirlikle ilgili yaptıkları düzenlemeler konusunda paylaşımlarda bulunulduğu çalıştayda bütün yükseköğretim kurumlarının yapması gereken düzenlemeler masaya yatırıldı.
"YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARIMIZDAKİ HALİHAZIRDA BULUNAN ENGELLİ ÖĞRENCİ SAYISI 13 BİN 655"
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK bünyesinde yer alan Engelli Öğrenci Komisyonunun, "Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği" kapsamında çalışmalarını gerçekleştirdiğini ve her üniversitede rektörlükler bünyesinde yer alan Engelli Öğrenci Birimlerinin çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti. Yükseköğretim Kurumlarında halihazırda bulunan engelli öğrenci sayısının 13 bin 655 olduğunu dile getiren Saraç, daha çok engelli bireye üniversitede okuma imkanı sunmak istediklerini vurguladı.
Engellilik durumlarına göre bakıldığında ilk üç sırada 5 bin 480 fiziksel engelli, 3 bin 954 görme engelli, bin 245 işitme engelli öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Saraç, şunları kaydetti:
"YÖK olarak öncelikli hedefimiz, öğrencilerimizin yükseköğretime girebilmesi ve yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli fiziksel ve akademik ortamın hazırlanması; engelli öğrencilerimizin eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve düzenlemelerin yapılmasıdır. Kurulumuzca engelli öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarında yapılması gereken uyarlamalar konusunda bazı tavsiye kararları alınmış olup bu kararlar ÖSYM kılavuzlarında yayımlanmaktadır. Ayrıca engelli öğrencilerin eğitimleri konusunda üniversitelerden gelen talepler incelenmektedir. Bunun yanı sıra hem engelli öğrencilerimizden hem de ailelerinden gelen talepler değerlendirilmekte ve konuyla ilgili kararlar alınmaktadır. Yakın zamanda Otizm Spektrum Bozukluğu ve Zihinsel Engelli çocuklarımızla ilgili çalışmalar yapıldı ve süreç devam etmektedir."
Türk İşaret Dili mütercim tercümanlığı konusunda çalışma yapıldığını sözlerine ekleyen Saraç, yakın zamanda lisansüstü programların açılacağının müjdesini verdi.
Ayrıca her yıl farklı bir üniversitede Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı düzenlendiğini belirten YÖK Başkanı, bu kapsamda 2016-2017 eğitim öğretim yılı için 'Mekansal Erişilebilirlik', 2017-2018 eğitim öğretim yılı için ise 'Engelsiz Eğitim' konularının odak olarak kararlaştırıldığını vurguladı.
YÖK olarak engelli öğrencilerin yükseköğrenim sürecine tam katılımını sağlamanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Saraç, bu hedef kapsamında üniversitelerin fiziksel erişilebilirliğini geliştirerek, üniversitelerin bütün engelli öğrenciler için erişilebilir mekanlara sahip olmasını istediklerini ifade etti.
ENGELLİ YÖNETMEN MUSTAFA KARADENİZ İLE SÖYLEŞİ YAPILDI
Açılış konuşmasının ardından açılış oturumuna geçildi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan tarafından, "Yükseköğretim Kurulu Engelli Öğrenci Komisyonu Çalışmaları" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi'nin yaptığı "Erişilebilirlik Konusunda Ülkemizdeki Gelişmeler ve Yasal Düzenlemeler" başlıklı sunumun ardından Gerçek Hayattan Kesit bölümünde engelli yönetmen Mustafa Karadeniz ile söyleşi yapılırken, "Çınar" adlı filmin de kısa bir gösterimi gerçekleştirildi.
Açılış oturumunun tamamlanmasının ardından Engelli Öğrenci Komisyonu Üyeleri Hacettepe Üniversitesi temsilcisi Prof. Dr. Meltem Yılmaz ve Kırıkkale Üniversitesi temsilcisi Doç. Dr. Müyesser Okumuş moderatörlüğünde "Üniversitelerde İç ve Dış Mekanların Ulaşılabilirliğine İlişkin Örnek Uygulamalar" başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi Boğaziçi Üniversitesi temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Hande Sart moderatörlüğünde gerçekleştirilen "İç ve Dış Mekanların Ulaşılabilirliği Konusunda Yasal Zorunluluklar ve Yükseköğretim Kurumlarının Yapması Gerekenler" başlıklı ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumun da tamamlanmasının ardından soru cevap bölümüne geçilerek yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireyler için fiziksel erişilebilirlikle ilgili olarak yapılan düzenlemeler konusunda paylaşımlar gerçekleştirilerek bütün yükseköğretim kurumlarının yapması gereken düzenlemeleri hakkında istişarelerde bulunuldu. Soru cevap kısmının tamamlanması sonrasında YÖK Engelli Komisyonu Üyesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi temsilcisi Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu bir konuşma yaparak çalıştayın kapanışını gerçekleştirdi.
Öte yandan YÖK Konferans Salonu'nda ilk kez düzenlenen çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın yanı sıra, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şişman, Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve Prof. Dr. Rahmi Er, devlet üniversitelerinin rektör veya rektör yardımcıları ile Engelli Öğrenci Birim temsilcileri ve yapı işleri daire başkanları katıldı. Ayrıca çalıştayı gerçekleştirmek ve sunum yapmak üzere YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından temsilciler, Hacettepe Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Mersin Üniversitesinden temsilciler ve kendisi de engelli olan "Çınar" filminin yönetmeni Mustafa Karadeniz çalıştayda yer aldı.
(Pelin Üzek /İHA)