Reklam Alanı

KEDİLERİN BU KÖTÜ İMAJI NEREDEN GELİYOR?

Bu kötü imaj, köpekler sürekli sahibinden ilgi beklerken, kedilerin sadece canları istediğinde sahiplerine yanaşmasından geliyor elbette. Kediler, gerçekten de köpeklere göre daha az ilgilidir ve de insanlardan daha az ilgi beklerler. Ancak bu asla, insanları sevmedikleri veya nankör oldukları anlamına gelmez.

BİR GRUP BİLİM İNSANINDAN, KEDİLERİN BU KÖTÜ İMAJINI ORTADAN KALDIRACAK ARAŞTIRMA!

Kediler çoğu akademik raporda, eğitilmesi zor ve ilgisiz olarak nitelendiriliyor. İşte Oregon State Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, bu kötü imajdan rahatsız olmuş olacak ki, durumun aslında hiç de böyle olmadığını kanıtlayan bir araştırma yapmışlar. Araştırma için 23'ü ev, 22'si de sokak kedisi olmak üzere; 55 kedi üzerinde bir deney yapılmış.

55 DENEK KEDİ İLE YAPILAN DENEY, KEDİLERLE İLGİLİ EZBERİ BOZDU

Araştırmaya katılan 55 kediden her biri, tam 2,5 saat boyunca kapalı bir hücrede tutuldu ve yanlarına da tavuk, ton balığı, mama, oyuncak gibi kedilerin hoşlanabileceği birçok obje kondu. Böylece kedilerin neye ilgi gösterdikleri tespit edilecekti. Kedilerden bazıları deneyi anlamasa da 38 kedi, araştırmaya tam da beklenen yönden yanıt verdi.

ÇEVRELERİ İSTEDİKLERİ MAMA VE OBJELERLE DOLU KEDİLER, BUNLARIN YERİNE "İNSANI" TERCİH ETTİ

38 kediden 19'u, etrafında bulunan mama, oyuncak gibi şeyler yerine insanlarla ilgilenmeyi tercih etti. 14 kedinin yemekle ilgilenmesiyle, insandan sonra en çok tercih edilen şey, mama oldu. 4 kedi ise oyuncaklara yöneldi ve yalnızca 1 kedi kokuyu seçti. Yani kediler, sanılanın aksine yalnızlığı değil, insanlarla sosyalleşmeyi tercih ediyor!

BU BİLİMSEL ARAŞTIRMA, KEDİLERİN BİRÇOK ETMENE RAĞMEN İNSAN ARKADAŞLIĞINI SEÇTİĞİNİ KANITLADI

Bu araştırma elbette tüm kediler adına konuşulabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü birçok farklı kişilik özelliğine sahip kedi var. Bu yüzden araştırmacılar, bazı kedilerin insanlarla olmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken; bazılarının da bundan hoşlanmayabileceğini kabul ediyor. Yine de, her şeye rağmen bu araştırma, gerçekten insan dostu kediler olduğunun bir kanıtı.